KELEBIHAN DAN KEBURUKAN TPM UITM

KELEBIHAN

1. dapat elaun rm 1800 drpd uitm dan rm900 drpd KPT menjadikan semuanya rm 2700/bln
2. dpt tajaan yuran smbg master atau phd di universiti tempatan dan luar negara.
3. insyaallah dpt terus menjadi lecturer di uitm kerana sudah terikat menjadi lecturer uitm selama 7 thn apabila tamat pengajian nanti..

KEBURUKAN

1.elaun hanya diberi selama tempoh tetap pegajian iaitu 2thn(research) dan 1 stgh thn(coursework)..kepada calon2 yg tidak sempat menghabiskan pengajian dlm tempoh tersebut tidak lg ditanggung yuran dan elaun..masalah ini biasanya dihadapi oleh calon by research kerana tempoh pengajian utk research tidak tetap iaitu 2-3thn.
2. pampasan dikenakan kepada calon yg melanggar kontrak perjanjian utk menjadi lecturer uitm selama 7 thn.calon dikehendaki membayar gantirugi sebanyak rm 100 000.
3. dalam tempoh pengajian, calon tidak dibenarkan bekerja dan kepada calon yg sudah bekerja harus meletak jawatan..
4.elaun diberi utk tiap2 bulan tetapi duit hanya dimasukkan tiap2 3 bulan sekali..

14 Comments

elaun yg dinyatakan sebyk 2700 itu utk master kan? bg calon phd brapa elaun bulanan? bg yg dah berkeluarga, adakah elaun famili turut disediakan?
tq

utk phd rm3200 pengajian dlm negara..elaun luar negara bergantung pada tempat pengajian yg dipohon.elaun kluarga tidak disediakan utk dlm negara.luar negara disediakan juga bergantung pada tempat pengajian.

betul keee Rm3200 sebulan, jadi 3 bulan total nya rm9600? saya ni baru jeee pos contract tpm phd dalam negara. are u sure ? pa beza elaun master n phd?ble bg detail tak?

salam. saya pemegang biasiswa tpm phd di oversea, tp sy diberitahu elaun keluarga tak disediakan. mohon bantuan, boleh saya tahu pegawai jpbsm yg brtggjawab yg harus saya hubungi utk dptkan penjelasan/pengesahan berkenaan prkara ni?
terima kasih.

waalaikumussalam..puan akma yg urus pasal tpm..0355443236

Jambantan Pekerja Bulan Selalu Mendung(JPbSM),staf2 situ mmg slalu mai bulan kot/mendung slalu?..kalo kol nk tnya sesuatu,mmg mengecewakan….dh la susah nk angkat tepon,bla jwb lak kerek semacam ja…

Salam,

Thanks for this info. Saya berminat sbb saya dipanggil untuk temuduga TPM dengan fakulti kej awam 6 Mei ni. Sy fresh graduate UTM. Anyhow, semasa saya buat permohonan TPM, saya memohon bidang highway engineering. Kemudian, saya buat permohonan direct Phd dgn UTM untuk bidang lain, iaitu environmental engineering dan Alhamdulillah proposal saya diluluskan untuk mula pengajian Phd september ni.

Disebabkan ini, saya musykil tentang persediaan bagi mock teaching. Perlu saya buat persediaan mengenai bidang yg saya pohon, atau bidang yang saya nak sambung study?

terima kasih :)

sy syorkn mcm ni.sblm awk present awk bgtau dulu yg awk dh dpt smbg phd dlm bidang environment..lps 2 awk present pasal environment..sb apa utk tpm,dia akn twrkn utk bidang yg awk pilih masa application..kl awk dh minta highway mkna nya highway lah yg awk akn dpt nnti..sb 2 awk kene bgtau panel intrview dulu..masa dlm intrview diorang still blh tkr bidang awk selagi awk xdpt twrn..bila twrn dh kluar, awk dh xblh tkr bidang..phd awk nnti pn trpksa tkr buat highway..

ok la..sy crita kes sy masa intrview..sy apply bidang water..tp masa degree sy division construction management..jd sy xbyk tau pasal water.masa present sy tekad present pasal cnstruction management..hbs present panel ty sama ada sy nk tkr ke cnstruction management atau water..sb diorang ckp diorang blh tkrkn kl nk..tp sy ttp nk water..dan skrg sy dpt dlm bidang water..mkna nya dlm intrview awk masih ada pluang nk tkr bidang..

Waa, terima kasih banyak sebab share ni. So sekarang saya tekad la nak prepare for mock teaching pasal Environment, since I will do my research on that.

suggestion accepted :) hehe. Thanks again !

Salam,
byk info yg dikongsi disini yg sgt membantu. Sy cuma ingin bertanya , apakah perbezaan skim TPM dgn PSPM yg ditawarkan oleh uitm? 9perbezaan dari segi elaun dan sbgainya)

terima kasih

Salam,
Sy dh iview pd 18 April. Mcm mane sy nk tahu keputusan iview sy. Samada dpt atau x.

assalamualaikum,
Saya baru sahaja mahu memohon biasiswa tpm, saya mengambil bidang sains pertanian, dan terbaru saya mendapat tawaran tetap kerja kerajaan sbg pegawai pertanian. Soalan saya,
1) Saya berminat untuk menyambung pelajaran ke luar negara, master dan phD, bagaimanakah caranya utk saya memohon biasiswa tpm tersebut? Adakah saya perlu menjalani peperiksaan ielts dahulu, kemudian berusaha mendapatkn offer letter, kemudian memohon biasiswa tpm?ataupn, saya sudah boleh memohon terlebih dahulu. mohon admin/sesiapa yg berminat, membantu saya untuk memohon biasiswa ini, serta cara2ny kerana, saya tidak jelas akan prosedur ini.
2) jika saya resign kerja tetap kerajaan tersebut, adakah akan menjejaskan peluang saya untuk kerja tetap bersama2 uitm kelak, jika saya berjaya menamatkan pengajian saya?
tq

Salam, nak tanya, untuk tpm masters, ada tak allowance buku dan stationary disediakan? berapa ye? and allowance thesis dapat lepas habis present research ke?

Salam..nk tny utk tpm ni kl ditawarkan uni luar negara boleh x tkr uni local..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 51 other followers

%d bloggers like this: